Банкеръ Daily

Свят

Цената на природния газ за Сърбия е невероятна

Цената на руския природен газ за Сърбия е невероятна в днешните условия. Това заяви в интервю за белградския ежедневник „Политика“ директорът на Секретариата на Енергийната общност Янез Копач. 

"Цената от 270 долара е невероятно ниска в днешните условия. Вероятно, нито един потребител на газ в Русия в момента няма по-благоприятна цена - тя е много под пазарната. Господин Александър Вучич направи невероятно удачен ход за сръбските потребители на природен газ и за своята репутация. Във всеки случай с такава цена Сърбия е защитена от бурите на световната енергийна криза", е казал Копач.

Той е изразил надежда, че след април 2022 година пазарните цени на синьото гориво ще паднат. Янез Копач също така се е изказал и за достъп до "Балкански поток" не само на Русия, но и на други доставчици на природен  газ.

Освен това Янез Копач е изразил съмнение във възможността за строителство на АЕЦ в Сърбия. "Строителството на АЕЦ е трудна задача, с продължителност от няколко години, много е скъпо и за него са необходими инженерни знания, които имаше в Югославия, но които на тези територии отдавна ги няма. Възможно е, реално е да се мисли за малки модулни реактори, макар че тази технология засега е недостатъчно развита", коментира Янез Копач.

Той е съобщил, че на 30 ноември, изтича срокът на неговия мандат на поста директор на Секретариата на Енергийната общност.  Копач е отказал да  коментира  въпроса, дали ще го смени представител на Полша.

На 25 ноември, в резултат на преговорите между Владимир Путин и Александър Вучич в Сочи, Русия е запазила цената  на природния газ за Сърбия на нивото от 270 долара за шестте зимни месеци, след което Белград ще получи от Москва благоприятни условия и по дългосрочния договор. По думите на Вучич, тези условия са изключителни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във