Банкеръ Daily

Свят

Цената на нефта сорт Brent достигна 75.18 щ.д. за барел

Цената на фючърса на петрола сорт Brent с доставка през януари 2022 година на лондонската борса ICE е нараснала с 5.01% до 75.18 долара за барел, сочат данните от търговията. Тази суровина се добива в поле в Северно море, открито през 1970 година. Тя е една от основните марки петрол, търгувани на международните пазари. Цената на петрола "Брент" от 1971 г. насам е основа за определяне на цените на около 40% от световните петролни класове. Ето защо тази марка се нарича и „еталонна“.

В същото време цената на фючерса на нефта сорт WTI се е увеличила с 5.62% и вече е  71.98 долара за барел.

Припомняме, че по-рано на фона на новините за появата на новия щам на COVID-19 в Европа, открит в някои страни в южната част на Африка, последва рязко понижение на цената  на петрола - тя намаля с над 10% и падна под 72 долара за барел.

Русия не вижда необходимост от срочни мерки на пазара на нефт

В този момент Русия  не вижда необходимост  от вземане на срочни мерки на пазара на нефт заради появата на новия щам на коронавируса. Партньорите от ОПЕК + също така не са се обръщали към Русия по въпроса за необходимостта от срочни мерки на пазара. Това е съобщил пред журналисти вицепремиерът на Русия Александър Новак в кулоарите на руско-китайския бизнес форум.

Министерската среща на ОПЕК+ е насрочена за 2 декември, добавя Новак.

"Винаги появата на нови щамове се отразява в оценките на пазара, защото могат да се приложат различни ограничителни мерки от правителствата на различните страни. Трябва да се наблюдава как ще се развива ситуацията и как това ще повлияе на търсенето", е подчертал руският вицепремиер.

През изминалата седмица Световната здравна  организация обозначи щама на коронавируса В.1.1.529, открит в южната част на Африка, с гръцката буква "омикрон". В съобщение на СЗО се казва, че тази разновидност "има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство". Според предварителните данни, щамът притежава повишена способност към разпространение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във