Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа за първи път прескочи 1000 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния газ, която  в Европа за първи път в историята прескочи 1000 щ.д. за 1000 куб. м, може да продължи да расте и ще отбележи нови рекорди в случай на студена зима и физически недостиг на газ на пазара. Такова мнение е изказал старшият директор на групата по природни ресурси и суровини в международната рейтингова агенция Fitch Дмитрий Маринченко.

"Главното изпитание за цените и за потребителите на природен газ ще бъде зимата - в случай на студено време и физически недостиг цените може да излетят още по-нагоре, отколкото са сега", е казал той.

Върху сегашният ръст на стойността на природния газ в Европе може да повлияят приближаващият отоплителен сезон и зимата, отбелязва Маринченко. Освен това, "ръстът на цените отразява и продължаващата конкуренция между европейските и азиатските купувачи на втечнен природен газ, ниската запълняемост на европейските газохранилища и недостатъчният ръст на предлагането от страна на големите доставчици на природен газ в Европа, и преди всичко, от "Газпром".

По-рано днес по време на търговията цената на газа в Европа за първи път в историята премина 1000 щ.д. за 1000 куб. метра. По този начин стойността на октомврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия ускори ръста си до 1031.3 щ.д. за 1000 куб. м, като общият ръст на цената на газа от началото на деня надхвърли 11 процента.

Към момента стойността на природния  газ преживя малка корекция и е в рамките на 1015 щ.д. за 1000 куб. метра, но продължава да е на исторически високо ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във