Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа скочи с 11% при откриване на търговията

Цената на природния газ в Европа нарасна с 11% в търговията на фона на спирането в събота на доставките на суровината в Германия по газопровода Ямал - Европа и започналите реверсивни доставки, сочат данните от борсата ICE.

Цената на декемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия при открването на търговията  подскочи до почти 861 долара за хиляда куб. м, или 72 евро за МВтч (стъпвайки върху текущия обменен курс евро към долар, цените на ICE са представени в евро за МВтч). Общият ръст на цената превиши 11 процента.

Подаването на газ в Европа по тръбопровода Ямал - Европа беше прекратено сутринта в събота. После обаче започна реверс на газа по тръбопровода в обратно направление.

По информация от оператора на полската мрежа на газопровода Gaz-System, газът продължава да постъпва по Ямал - Европа на територията на Полша от изток, но последащо подаване на запад в Германия в момента не постъпва.

Освен това, Алжир е спрял доставките на природен газ към Испания през територията на Мароко по газопровода Магреб - Европа заради конфликта на иберийската страна с Мароко. Алжир обаче продължава да изпълнява задълженията си към испанските партньори, използвайки газопровода Medgaz - от най-голямото газово находище на Алжир Хаси-Рмел по подводен тръбопровод до Испания. Танкери пък превозват втечнен природен газ.

 

"Ямал – Европа“ 

е транснационален магистрален експортен газопровод, въведен в действие през 1999 година, с цел да се заобиколи Украйна. Той съединява газовите находища от северната част на Западен Сибир с потребителите в Европа. Газопроводът е допълнителен експортен коридор, който повишава гъвкавостта и надеждността на доставките на руски газ в Западна Европа.

Газопроводът преминава през територията на Русия, Беларус, Полша и Германия. Крайната западна точка на магистралния газопровод „Ямал-Европа“ е компресорната станция „Малнов“ (в района на град Франкфурт на Одер, близо до немско-полската граница. Там газопроводът се съединява с  газотранспортната система YAMAL-Nord, която пък се  свързва с газотранспортната система STEGAL - MIDAL - подземното газово хранилище "Реден“). Собственик на германския участък на газопровода е WINGAS.

Facebook logo
Бъдете с нас и във