Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа се задържа около 1200 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния  газ в Европа при  откриването на борсовата търговия в сряда се движи около 1200 долара за 1000 куб. м, сочат данните от лондонската борса ICE.

Януарският фючърс в хъба TTF в Нидерландия е на стойност 1203 долара за хиляда кубически метра, или 103 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс на еврото към долара, цените  на ICE са представени в евро за МВтч).

Припомняме, че борсовата цена на природния газ в Европа на 21 декември тази година за първи път  в историята преодоля границата от 2000 долара за 1000 куб. м на фона на предстоящите студени дни и при необичайно ниски запаси на синьото гориво в европейските подземни хранилища. Но в следващите дни цената беше коригирана на фона на възобновяването на работата на ветрогенераторните централи в Европа и новините за това, че броят на танкерите, превозващи втечнен природен газ от САЩ в Европа, се е увеличил с една трета.

Цената на фючерсите на хъба TTF е волатилна заради спекулативния фактор и не отразява реалната цена на физическите доставки в Европа.

Няма промяна в сертификацията на оператора на "Северен поток - 2"

Няма промяна  в ситуацията около сертификацията на оператора на "Северен поток - 2" към момент. Това съобщават за ТАСС от Федералната мрежова агенция в Германия.

"Нашето съобщение за пресата от 16 ноември е актуално за ситуацията по тази процедура", е отбелязал представителят на ведомството. Напомня се, че по-рано на пресконференция шефът на регулатора в Германия Йохен Хоман заяви, че не се очаква решение по сертификацията на оператора на "Северен поток - 2" през първата половина на 2022 година, а необходимите документи от оператора за реорганизация на фирмата все още не са представени.

На 16 ноември от Федералната мрежова агенция на Германия спря сертификацията на Nord Stream 2 AG като независим транспортьор заради въпроси от организационно-правен характер. От регулятора отбелязват, че процесът ще бъде  възобновен, когато фирмата с централен офис в швейцарския град Цуг пререгистрира дейността в Германия в немска дъщерна фирма. Процесът е спрян, докато прехвърлянето на основните  активи и човешки ресурси към дъщерната компания, не бъде завършен и Федералната мрежова агенция може да провери новите документи. Чак когато те постъпят в регулатора, отново ще започне да тече срокът за проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във