Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа се търгува над 1100 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния гаа в Европа в борсовата търговия в четвъртък се задържа над нивото от 1100 долара за 1000 куб. м, сочат данните от лондонската борса ICE.

Февруарският фючърс в хъба TTF в Нидерландия е нараснал до 1124 долара за 1000 куб. м, или 96.3 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс на еврото към долара, цените на ICE са представени в евро за МВтч).

Общият ръст на котировките на синьото гориво за деня е над 5 процента.

Припомняме, че на 21 декември миналата година борсовата цена на природния газ в Европа за първи път  в историята прескочи 2000 долара за 1000 куб. м на фона на предстоящите зимни студове и необичайно ниските запаси в европейските подземни газови находища. Но в следващите дни цената коригира посоката си при  възобновяването на производството на електроенергия от ветрогенерационните централи в Европа и новините за това, че броят на танкерите, които превозват втечнен природен газ от САЩ в Европа, се е увеличил с една трета.

В резултат търговете в края на 2021 година затвориха с падане на цените на природния газ под 800 долара.

Цената на фючърса в хъба TTF е волатилна заради спекулативния фактор и не отразява реалната цена на физическите доставки в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във