Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа се спусна под 800 щ.д. за 1000 куб. метра

Цената на природния газ в Европа при откриване на търговията се спусна под 800 долара за хиляда кубически метра поради очакванията за ръст на доставките на синьо гориво от Русия, показват данните от борсата ICE.

Цената на декемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия се понижи до 791.6 долара за 1000 куб. м - или 66 евро за МВтч (стъпвайки върху текущия обменен курс евро към долар, цените  на ICE са в евро за МВтч).

Рано утринта изпомпването на природен  газ по тръбопровода Ямал - Европа нарасна почти с една четвърт. Освен това, "Газпром" подаде за сряда, 10 ноември, заявки за максимален обем на транзита на природен газ през Украйна по договора в обем на 109.3 млн. куб. м на ден.

Ден по-рано от "Газпром" съобщиха, че е решил и започва да изпълнява план за запълване с природен газ на пет европейски подземни хранилища през ноември.

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди на "Газпром" след завършване на запълването със синьо гориво на подземните хранилища в Русия след 8 ноември ще увеличи доставките в хранилищата  на компаниите в Европа. Шефът на "Газпром" Алексей Милер е уверен, че газовият холдинг ще изпълни тази заръка.

След световната финансова криза през 2008–2009 година от Еврокомисията са поискали намаляване на дългосрочните договори и преминаване към борсова търговия. По този начин, цената на природния газ в момента в значителна степен се определя от пазара: синьото гориво поскъпва в случаите на дефицит, например, заради повишените нужди и потребление, и обратно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във