Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа се спусна под 800 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния  газ в Европа в боросовата търговия в петък се спусна под  800 долара за 1000 куб. м за първи път от 10 ноември, сочат данните от лондонската борса ICE.

Февруарският фючърс в хъба TTF в Нидерландия се понижи до 796 долара за 1000 куб. м, или 68 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс на еврото към долара, цените на ICE са  в евро за МВтч).

Общото понижение на цената на газа от началото на търговията е с над 22%, а в сравнение с историческия рекорд на синьото гориво от миналата седмица котировките са паднали с почти три пъти.

Припомняме, че на 21 декември борсовата цена на природния газ в Европа за първи път в историята преодоля и границата от 2000 долара за 1000 куб. м на фона на настъпващите зимни студове и необичайно ниските запаси в европейските подземни газови хранилища. Но в следващите дни цената беше коригирана при съобщенията за възобновяване на производството на електроенергия от ветрогенерационни централи в Европа и новините за това, че броят на танкерите, които превозват втечнен природен газ от САЩ в Европа, се е увеличил с една трета.

Съдбата на "Северен поток - 2" остава неясна. На 29 декември шефът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че запълването с природен газ на втората тръба е завершено, а газопроводът е напълно готов за  пускането му в експлоатация. Регулатърт в Германия обаче спря процеса по сертификация на оператора на газопровода.

Цената на фючърса в хъба TTF е волатилна заради спекулативния фактор и не отразява реалната цена на физическите доставки в Европа. По данни от "Газпром", средната цена на износа на газа по договори през 2021 година е 280 долара за хиляда кубически метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във