Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа с нов исторически рекорд

Цената на природния газ в Европе в търговията днес отново подобри рекорда си и достигна 1300 долара за 1000 куб. м, сочат данните на борсата ICE.

Цената на ноемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия достигна 1300 долара за 1000 куб. м, или 108.4 евро за МВт ч (изхождайки от текущия обменен курс евро към долар, цената на ICE е представена в евро за МВтч).

Във вторник от "Газпром" са съобщили пред журналисти, че очакват "хладна и снежна зима" през сезона 2021-2022 година.

 

САЩ продължават да са срещу "Северен поток - 2"С

Съединените щати продължават да считат "Северен поток - 2" за руски геополитически проект и се изказват срещу него. Това е казал на брифинг шефът на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс, коментирайки запълването с природен газ на първата тръба на газопровода.

"Що се отнася до "Северен поток - 2", то нашата политика е пределно ясна, в това число и по отношение на съвместното изявление с Германия отпреди няколко месеца, е казал той. Ние ще продолжим да се изказваме срещу този газопровод. Ние считаме, че това е геополитически проект на Русия".

На 4 октомври Датското енергийно агентство съобщи, че операторът на проекта "Северен поток - 2" - компаниятя Nord Stream 2 AG, е изпълнила всички условия за въвеждане на газопровода в експлоатация. Компанията обяви началото на запълване с природен газ на първата тръба на "Северен поток - 2", чието строителство беше завършено през септември. Подготвителните работи по втората тръба продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във