Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа прескочи 1160 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния газ в Европа на борсовите търгове в сряда прескочи 1160 долара за 1000 куб. м, сочат данните от борсата ICE.

Цената на декемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия „израсна“ до 1168 долара за 1000 куб. м, или 99.8 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс на еврото към долара, цената на ICE е в евро за МВтч).

Към момента ръстът на стойността на природния  газ се забави до около 1150 долара за хиляда кубически метра. Общият ръст на цената на синьото гориво в Европа от началото на деня е над 4 процента.

Ден по-рано в търговете природният газ поскъпваше заради новината за спиране на сертификацията на оператора на "Северен поток - 2" в Германия. "В резултат на проверка на документите в агенцията стигнахме до извода, че сертификацията на оператора на тръбопровода Nord Stream 2 може да се  разглежда само в случай, че операторът има правна форма в съответствие с германското право", се казва в съобщението от Федералната мрежова агенция на Германия. Процесът на сертификация ще се възобнови, когато операторът, който е със щаб квартира в швейцарския град Цуг, прехвърли основния капитал на компанията, която е ангажирана с тръбопровода, в собственност на немска дъщерна фирма, са отбелязали от регулятора.

Освен това, вечерта "Газпром" отново не резервира предложените допълнителни мощности за транзит на природен газ през Украйна и по газопровода Ямал - Европа през Полша за сряда, 17 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във