Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа отново с рекорд

Цената на природния газ в Европа в търговията днес отново подобри историческия рекорд и се приближи до 1180 долара за 1000 куб. метра. Това показват данните от борсата ICE.

Стойността на ноемврийския фючърс на хъба TTF в Нидерландия достигна 1178.6 долара за 1000 куб. м, или 98.175 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс евро/долар, цената  на борсата ICE е представена в евро за МВтч). Общият ръст на цените на природния  газ от началото на деня е над 12.5 процента.

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер по-рано заяви, че силното закъснение в запълването на подземните газови хранилища в Европа и растящото търсене  на природен газ, най-вече в Азия и Китай заради по-бързото възстановяване, доведоха до това, че цените на този вид гориво в Европа вдигнаха рекордите и могат дори да ги превишат в близко време.

Бюрокрация и политика

Не бива да изпускаме от внимание и факта, че текущият ръст на цените на природния газ в Европа в значителна степен е обусловен и от редица непазарни фактори. Към тях трябва да отнесем и крайно сложната и бюрократизирана система за регулиране на газовия пазар в ЕС, която по парадоксален начин преследва целта за либерализация на пазара на електроенергия и природен газ.

В отношение доставките на синьо гориво от Русия това още повече се усложнява от политизацията на този въпрос с мотива "недопускане използването на руските енергоносители като геополитическо оръжие".

Отделните европейски страни заемат полярни позиции по този въпрос. Освен това, обсъждането на тази чисто регионална тема не бе подмината и от политическото вмешателство на САЩ.

 

Стремителен ръст на цените: какво става на световния газов пазар

В средата на септември 2021 година лентата с новини на мониторите се изпъстри със съобщения на тема "резкия ръст на световните  цени на природния газ". Фючърсните контракти започнаха да се повишават още от началото на лятото, но в края на август те още по-рязко усилиха темпа на растеж, обновявайки на няколко пъти многогодишните максимуми.

На 14 септември, например, цената на октомврийския контракт на европейския спотов индекс  на цената на газа TTF прескочи нивото от 66 евро за мегаватчас, което преизчислено означаваше над 800 долара за 1000 куб. метра.

За сравнение, преди година този същия фючърс беше в порядъка от 13.4 евро за мегаватчас, или почти пет пъти по-евтин.

Както се  вижда сега, цените  на природния газ демонстрират ръст, но дълго преди началото на зимните студове в Северното полукълбо.

Аналогично по мащаб повишение на цените на природния газ сега се наблюдава и в Азии и даже в добиващите въглеводороди райони на Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във