Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа отново премина 1100 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния  газ в Европа в борсовата търговия отново нарасна над 1100 долара за хиляда кубически метра на фона на намаляването на транзита на руски газ през Украйна и понижението на температурите в Европа, показват данните от лондонската борса ICE.

Цената на февруарския фючърс в хъба TTF в Нидерландия е нараснала  до 1133 долара за 1000 куб. м, или 97 евро за МВтч (изхождайки от текущия обменен курс на еврото към долара, цените  на ICE са представени в евро за МВтч).

Общият ръст на котировките на синьото гориво от началото на борсовата търговия  е около 20 процента.

На 3 януари 2022 година транзитът на руски природен газ през Украйна е намалял до 52.5 млн. куб. м на ден при резервирани обеми за 109.6 млн. куб. метра. Очаква се, че от  4 януари обемът на транзита може да падне и до 50.5 млн. куб. м, което ще  стане най-ниското ниво на транзита от края на януари 2020 година.

Припомняме, че на 21 декември миналата година борсовата цена на природния газ в Европа за първи път  в историята прескочи 2000 долара за 1000 куб. м на фона на предстоящите зимни студове и необичайно ниските запаси в европейските подземни газови находища. Но в следващите дни цената коригира посоката си при  възобновяването на производството на електроенергия от ветрогенерационните централи в Европа и новините за това, че броят на танкерите, които превозват втечнен природен газ от САЩ в Европа, се е увеличил с една трета.

Шефът на Uniper вижда в спирането на "Северен поток - 2" риск за газоснабдяването в Европа

"Северен поток - 2" е важен за Европа, а хипотетичното спиране на проекта би било риск за енергоснабдяването. Това е казал в интервю за вестник Rheinische Post шефът на енергийната компания Uniper Клаус-Дитер Маубах.

"Nord Stream 2 е важен проект", е отбелязал той. "Спирането би било икономически риск за нас и риск за снабдяването с природен газ  в Европа. Това трябва да знаят тези, които носят политическа отговорност", добавя Маубах. "Германия покрива 90% от своите нужди от  газ за сметка на внос, като половината от него е от  Русия", напомня мениджърът на Uniper.

Според него сертификация на "Северен поток - 2" в Германия върви в съответствие с необходимите процедури и може би ще завърши до средата на 2022 година, прогнозира Маубах.

За ситуацията около "Северен поток - 2"

За пускането на газопровода Nord Stream 2 AG в експлоатация той трябва да  получи регистрация като независим транспортен оператор. На 16 ноември миналата година Федералната мрежова агенция на Германия спря сертификацията заради нерешени въпроси  от организационно-правен характер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във