Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа достигна почти 1230 щ.д. за 1000 куб. м

Цената на природния газ в Европа в хода на търговията на лондонската борса ICE в четвъртък отново скочи над 1200 долара за хиляда куб. м и почти достигна 1230 долара.

Цената на ноемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия порасна до 1229.4 долара за хиляда куб. м, или 102.5 евро за МВт⋅ч (стъпвайки на текущия обменен курс на еврото към долара, цените  на ICE са представени в евро за МВт⋅ч).

Към момента цената на газа малко е позабавила ръста си и е на нивото от 1208 долара за хиляда куб. метра. Общият ръст на цената от началото на деня е около 7.6 процента.

По-рано вицепремиерът на Русия Александър Новак съобщи за ТАСС, че европейските партньори засега  не са се обръщали на правителствено ниво  с молба за увеличение на доставките на природен газ.

Борсата TTF постигна исторически максимум на 6 октомври, когато цената на газа прескочи 1900 долара за хиляда куб. м, но след това започна стремително снижаване.

Високата волатилност на цените на газовия пазар в Европа е свързана и с ниската запълняемост на газовите хранилища преди предстоящия зимен сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във