Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в Европа достигна исторически рекорд

У нас на 1 октомври влизат в сила новите цени на природния газ.

Цената на природния газ в Европа продължава да нараства и по време на петъчната търговия, достигайки нов рекорд от 100 евро за 1 мегаватчас​, съобщи ТАСС.

Цената в най-големия европейски хъб - TTF в Нидерландия, започна от 1150 долара в началото на деня и се увеличи до 1199,4 долара за няколко минути.Малко по-късно цената отново падна до 1120 долара, с 4,6% под изчислената цена от предходния ден (1170 долара).

Една от причините за новия ценови ръст е почти трикратното намаляване тази сутрин на газовия поток през газопровода "Ямал-Европа".

Малко по-късно  цената на природния газ отслабна с 1,2% към 1150 долара за 1000 кубически метра, след като газоподаването по газопровода Ямал-Европа се увеличи 4,3 пъти до около 0,5 млн. кубически метра на час, но при 2,2 млн. куб.м на час предишния ден.

В последните седмици цените на газа достигаха максимум няколко пъти, надхвърляйки рекорда от 1180 долара за хиляда кубически метра.

У нас на 1 октомври влизат в сила новите цени на природния газ. Комисията за енергийно и водно регулиране ще решава този следобед с колко точно ще поскъпне суровината. 

Скокът ще е доста по-голям от предвидените първоначално 16%. Тази прогноза бе направена преди няколко седмици, но оттогава цените на синьото гориво на европейските борси продължиха да нарастват. През изминалите дни експерти прогнозираха  скок в цената с около 20%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във