Банкеръ Daily

Свят

Цената на газа в ЕС скочи от април 2020-а до октомври 2021-а 13 пъти

Цената на природния газ в ЕС е скочила от април 2020 година до октомври 2021-а 13 пъти - от 7 евро до 90 евро за мегават/час, а на електроенергията – 7.5 пъти, от 20 евро до 150 евро за мегават/час. Това пише в публикуваната днес есенна икономическа прогноза на Еврокомисията.

Европейската комисия очаква понижение на цените  на природния газ в ЕС през пролетта на 2022 година до 50 евро за мегават/час. Като причини за енергийната криза в документа се сочат "комплекс от обективни фактори".

"В Европа цените на газа се увеличиха повече, отколкото  на другите регионални пазари (например, в САЩ), във връзка с намаляването на запасите след студената зима, ограничените доставки от Русия, а също така заради изключително ниското ниво на производство на вятърните и хидроцентрали. Доставките на сгъстен природен газ също така бяха силно ограничени във връзка с ръста на търсенето в Азия", се отбелязва в документа.

"Накрая, ръстът на цените на квотите на въглеродните емисии също изигра своята роля за повишение на цените на природния газ", подчертават експертите в есенната прогноза на Еврокомисията.

Европейската комисия също така повиши прогнозата си за цените на нефта сорт Brent до 78.9 долара за барел през 2022 година. В пролетната  прогноза този показател беше 61.6 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във