Банкеръ Daily

Свят

БВП на Испания се е свил с 5,2 процента през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания се е свил с 5,2 процента през първото тримесечие заради пандемията от коронавируса. Това сочи предварителната прогноза, публикувана днес от Националния статистически институт и цитирана от Франс прес.

През четвъртото тримесечие на 2019 година растежът е бил 0,4 процента.

Статистическият институт уточнява, че тази оценка би могла да бъде коригирана повече от обикновено заради трудността да се изработи точна статистическа прогноза заради карантината, наложена на 14 март.

През 2019 година Испания регистрира увеличение на БВП с 2 процента.

Испанската централна банка обаче залага за 2020 година на безпрецедентен спад в най-новата история на страната, който може да е в диапазона от 6,6 до 13,6 процента от БВП за четвъртата икономика в еврозоната.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира свиване на испанската икономика, което би могло да достигне 8 процента тази година.

Равнището на безработица, което вече беше високо, е скочило с 14,4 процента през първото тримесечие и би могло да достигне 20,8 процента в края на годината, според МВФ.

Испания, четвъртата най-засегната страна в света от Ковид-19, е поставена под строга карантина от 14 март, през която имаше две седмици, в които бяха спрени всички икономически дейности, които не са от първостепенно значение. Карантината ще се вдига постепенно от 11 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във