Банкеръ Daily

Свят

"Бързи" визи за дисциплинирани туристи

Страните от Европейския съюз биха искали да улеснят издаването на шенгенски визи за всички туристи, които не са имали нарушения на визовите норми, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия.

Законодателният акт вече е получил одобрението на Европейския парламент. Следващата стъпка е да бъде обсъден и гласуван от всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Шест месеца след като се случи това, законодателният акт ще влезе в сила. Очакванията са това да се случи до края на тази година.

Според одобрените документи новите правила за визов режим ще позволят на туристите да подават документи за виза в електронен вид половин година преди самото пътуване - в момента това може да става не по-рано от три месеца.

Желаещите да направят морско пътешествие, ще могат да подават заявления девет месеца по-рано.

Има и още едно облекчение. За тези туристи, които вече са се сдобили с шенгенски визи и заедно с това са с "чиста" визова история, е предвидено издаване на многократни визи, чийто срок ще се увеличава с всяка следваща молба - от една до пет години.

По данни на Европейската комисия в момента от визи за пътуване в страните от Шенгенското пространство се нуждаят гражданите на 105 страни от целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във