Банкеръ Daily

Свят

Бърнабич: Сърбите в Косово са пред хуманитарна катастрофа

Сърбите в Косово се оказаха на границата на хуманитарна катастрофа след въвеждането от Прищина на търговски мита от 100 процента върху стоките от Сърбия. Това заяви днес премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, откривайки международната конференция под наслов "Инициатива - Един пояс, един път на Балканите", предаде ТАСС.

"Това, което се случва в Косово, ни предупреждава колко могат да бъдат пагубни последствията от търговски и други блокади. Митата на стоките от Централна Сърбия и Босна и Херцеговина доведоха сърбите в южната автономна област на ръба на хуманитарна катастрофа, а последствията в резултат от нарастването на цените се отразяват и на албанците в Косово", заяви Бърнабич, цитирана от Танюг.

Сръбският премиер добави, че в резултат от митата има сериозна политическа дестабилизация, а също дестабилизация в сферата на сигурността.

Косово, което през 2008 г. обяви независимост, която Белград не признава, въведе на 21 ноември мита от 100 процента на стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич по-рано заяви, че това решение на Косово е погрешно и нарушава споразумението на страните от Централна Европа за свободна търговия ЦЕФТА. Решението на Прищина предизвика протести на сръбското население в северната част на Косово.

След повишаването на митата със сто процента на стоките от Централна Сърбия, Прищина подготвя три нови мерки против Белград и сърбите в Косово, пише белградският вестник "Политика". Това било потвърдено от президента на Сърбия Александър Вучич, отбелязва изданието.

Засега обаче няма официални информации за това какви конкретни стъпки ще предприемат властите в Прищина като на масата, според твърденията на някои медии, има различни опции.

Вестник "Блиц" пише за "пъклен план" на косовския премиер Рамуш Харадинай против сърбите в Косово. Прищинският анализатор Фатмир Шехоли смята, че една от подготвяните три нови мерки против косовските сърби е забрана на употребата на динара на територията на Косово. Коментирайки бъдещите стъпки на Прищина пред сръбската телевизия Първа, Шехоли сподели, че според него косовският премиер ще наложи също така на всички общини в Косово да бъдат поставени табели на прищинските институции. Трета мярка, която Шехоли очаква от Харадинай, е да бъдат предприети мерки против собствениците на автомобили, които не са регистрирани в Косово в съответствие с правилата на прищинските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във