Банкеръ Daily

Свят

Бърнабич: Протестите в Белград не разклатиха властта

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че протестите не са разклатили властта и не съществува никакво безпокойство във връзка с това, предаде Танюг.

Не видях властта да е разклатена и няма нервност. Това е малцинство, събрало се около Бошко Обрадович, Драган Джилас и Вук Йеремич, заяви сръбският премиер по ТВ първа по повод протестите на част от опозицията през изминалия уикенд. Тя посочи, че това малцинство е лишило всички граждани от правото да протестират мирно и Обрадович иска да лиши хората от това демократично право.

Бърнабич изтъкна още, че Сърбия е страна на порядъчни и толерантни хора, а не страна на насилието.

Протестът на опозицията в Белград завърши снощи към 18 часа с реч на лидера на националистическото движение "Двери" Бошко Обрадович, който каза, че настоява днес до 15 часа да бъдат освободени задържаните за нахлуването в сградата на сръбската национална телевизия РТС, съобщават белградските издания.

Според него това са деца на възраст от 18 до 20 години. Обрадович поиска също лидерите на опозицията да присъстват всеки ден в програмите на държавната телевизия и радио. Според Обрадович, ако полицията не освободи задържаните, организаторите ще продължат протестите до изпълнение до край на техните искания.

Опозицията заяви, че се подготвят контрамитинги в подкрепа на президента Александър Вучич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е луд, тъй като събира свои активисти, за да ги изпрати в Белград. Той иска гражданска война, но ние няма да участваме в това. Когато отново се съберем, няма да има връщане назад, подчертал Обрадович, цитиран от вестник "Данас".

Ненаказано насилие няма да има, заяви на свой ред сръбският президент Александър Вучич, коментирайки нахлуването на демонстранти под ръководството на Душко Обрадович и Драган Джилас в сградата на телевизията, пише в. "Вечерне новости". Сръбският президент в интервю за Пинк веднага след това се спря на обстановката в Косово, казвайки, че е загрижен за ситуацията "в тази южна сръбска област", пише изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във