Банкеръ Daily

Свят

Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС пред Русия

Ако Сърбия бъде принудена да избира между по-близки отношения с Русия и членство в Европейския съюз, тя ще избере второто. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич в интервю за Блумбърг.

"Имаме емоционални връзки с Русия заради традициите, вярата, културата. В Сърбия повечето хора възприемат Русия като по-голям брат, защитник, тези чувства не могат да бъдат пренебрегнати, но нашият стратегически път – това е ЕС", казва Бърнабич.

Тя добави че до края на мандата си през 2020 г. ще подготви страната за присъединяване към ЕС, но всичко ще зависи от готовността на ЕС да приема нови членове.

В отговор на въпрос дали Сърбия ще продължи да отказва да налага санкции на Русия, Бърнабич отговори, че не може да обещае. По-рано тя отричаше възможността за въвеждане на антируски санкции и се застъпваше за добри отношения с Русия.

Кандидатурата на прозападния политик Ана Бърнабич за премиер на страната бе предложена от президента Александър Вучич. Той очаква от нея да укрепи отношенията с ЕС, Русия, Китай и САЩ. По време на среща на 3 юли в Брюксел, Вучич за първи път заговори за европейската интеграция и попита за ускорено присъединяване на Сърбия към ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във