Банкеръ Daily

Свят

Бурките в Холандия са забранени след 14 години спорове

Забраната за носене на бурки на обществени места в Холнадия влезе в сила днес след 14 години спорове и раздели обществото, съобщи De Telegraaf. 

Според влязлата в сила мярка атрибути от облеклото, които прикриват лицето, като бурки, воали, маски и мотоциклетни каски вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения, нито в автобуси и влакове. Вътрешното министерство призова местните власти и органите на реда да прилагат забраната. От представителите на силите за сигурност вече се изисква да казват на забулените жени да показват лицата си. Ако не го сторят, може да им бъде отказан достъп до обществени сгради и да им бъдат наложени глоби от най-малко 150 евро.

Крайнодесният политик Херт Вилдерс нарече забраната "исторически ден и първата антиислямска мярка, приета в страната". Правозащинците обявиха тревога, защото собствените им редици се пропукаха заради темата. Едните смятат, че забраната е в полза на жените, а други смятат, че са нарушени религиозни права. Международната организация "Амнести" загуби доста членове заради видео кампанията си срещу забраната в понеделник под мотото „Жените имат право да избират какво искат да носят - толкова е просто“. Видеото показва жени с никаб, които просто хвърлят забрадката. 

Не е ясно до каква степен забраната ще бъде прилагана наистина, след като няколко града, както и болници, компании за обществен транспорт и полицията заявиха, че няма да я спазват. Мюсюлманите в страната реагираха гневно и създадоха страници в социалните мрежи, за да „защитят сестрите си“. Тези групи с вече стотици членове не са достъпни за жените. Също така е създадено приложение за мобилни телефони, така че „братята“ да могат да се притекат на помощ, ако „сестра“, носеща никаб, има проблеми. Администраторите на тези сайтове твърдят, че инициативата е мирна и не цели предизвикване на безредици. 

.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във