Банкеръ Daily

Свят

Бундесверът се оглежда за чужденци

Бундесверът може да прибегне до наемането на кадри от други страни от Европейския съюз, съобщи главният инспектор на германските въоръжени сили генерал Еберхард Цорн. Чужденците ще заемат експертни позиции от типа на военни лекари и IT специалисти.

Ако това се случи, германската армия ще трябва да се откаже от съществуващото в момента изискване професионалните военни, наемани за определен срок, да имат германско гражданство. Обяснението за тази стъпка е в изтънелите редици на въоръжените сили след премахването на задължителната военна служба през 2011-а. Оттогава шестте им подразделения, сред които военноморският флот, военновъздушните сили и новите подразделения за кибервойна, водят активни кампании за привличане на служители, конкурирайки се помежду си, припомня "Дойче Веле".

В изявление пред базираната в Есен медийна група "Функе" генерал Цорн споделя, че предвид недостига на персонал Бундесверът трябва да "гледа във всички посоки и да търси подходящи кадри". Цорн обяснява, че от чужбина могат да се вземат единствено хора, които ще работят като специалисти в определени сектори (и в момента на цивилни позиции Бундесверът наема близо 900 чужди граждани). Правителството вече е обсъдило идеята с партньори от ЕС и повечето засега са реагирали сдържано, особено в Източна Европа, пише по този повод в. "Вестдойче алгемайне цайтунг" (част от "Функе").

Според сп. "Шпигел", което цитира материали на медийната група, България например е притеснена от възможно изтичане на кадри и емиграция. Същата информация гласи, че в момента близо 530 хил. граждани на ЕС на възраст между 18 и 30 години, които потенциално могат да бъдат наети, живеят в Германия.

Според параграф 37 на германския Военен закон обаче, приет през 1956-а, когато на страната отново й е разрешено да има собствени въоръжени сили, се изисква всички, постъпили в тях, да са германски граждани и да дадат клетва, че ще се съобразяват с германския "свободен демократичен конституционен ред".

През тази година броят на униформените войници достигна 182 хил., съобщи неотдавна военният министър Урсула фон дер Лайен, а 12 на сто от тях са жени, което е рекорден брой. Колко голям трябва да стане Бундесверът, зависи от "ситуацията със сигурността и произтичащите от нея задачи пред войската", каза още Фон дер Лайен. Според сегашните средносрочни планове до 2025-а броят на войниците трябва да достигне 203 хиляди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във