Банкеръ Daily

Свят

Бундестагът ще бъде свикан на първо заседание на 26 октомври

Бундестагът ще се събере на учредително заседание на 26 октомври. Това съобщиха от пресслужбата на парламента на Германия.

На първото заседание ще  бъдат утвърдени процедурите за  работа на парламента, а също така ще бъдат избрани председател на Бундестага и неговите заместници.

На проведените на 26 септември избори за Бундестаг победи Социал-демократическата партия на Германии с 25.70% от гласовете, консервативният блок ХДС/ХСС получи само 24.10%, показвайки най-лошият резултат в своята история.

Либералната Свободна демократическа партия взе 11.50% от гласовете на избирателите, "зелените" – 14.80%, а дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" – 10.30 процента.

В Бундестага също благодарение на трите преки мандата влезе и Лявата партия с резултат от 4.90 процента.

Окончателните официални резултати от изборите, както се очаква, Централната избирателна комисия на Германия ще обяви на 15 октомври.

 

Германският Бундестаг 

(Deutscher Bundestag) е парламентът на Федерална република Германия, който заседава в историческата сграда на Райхстага в Берлин. В политическата система на Германия той е единственият законодателен орган на федерацията, легитимиран чрез преки избори от народа. Трябва да се разграничава от парламентите на отделните федерални провинции, наречени Лантаг. Бившата горна камара (сенат) на германския парламент бе премахната след референдум през 1998 година.

Периодът му на дейност е 4-годишен, а поради особености в избирателната система членовете му варират около 600 души. Федералното събрание е конституционният орган, избиращ президента на Германия.

Най-важните функции на Бундестага са приемане на закони, избор на федерален канцлер и контрол на действията на общото държавно управление. На заседанията на парламентарните комисии се осъществява главната работа по подготвянето на законите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във