Банкеръ Daily

Свят

Бундестагът одобри изпращане на тежки оръжия в Украйна

Германският Бундестаг гласува с голямо мнозинство предоставянето на тежко въоръжение за Украйна. Християндемократите и социалдемократите преди това си размениха разгорещени удари в обсъждането на изявлението.

Със съвместно изявление на ХДС/ХСС и партиите от управляващата коалиция – ГСДБ, Зелените и Свободните демократи, Бундестагът гласува предоставянето на тежко въоръжение на Украйна. С голямо мнозинство от 586 гласа депутатите призоваха федералното правителство да "продължи и където е възможно, да ускори доставката на необходимото оборудване за Украйна и в същото време да разшири доставката, за да включва тежки оръжия и сложни системи, например като част от така наречения кръгов обмен" (при който страни, разполагащи със съветско оръжие, го предоставят на Украйна, а Германия ги компенсира - бел. ред.). Способността на Германия да защитава алианса не трябва да бъде застрашена.

С "Не" гласуваха 100 депутати, а седем се въздържаха. Федералното правителство също получи изрична подкрепа за всички предприети досега стъпки, включително санкции срещу Русия, помощ при разследвания на военни престъпления и преструктуриране на инфраструктурата на Германия, така че тя вече да не зависи от руските енергийни доставки.

"Германският Бундестаг осъжда по най-строг начин бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. Русия грубо нарушава международното и хуманитарното право и се опитва да унищожи окончателно европейския мирен ред", се казва в изявлението.

Преди това християндемократите и социалдемократите си размениха партийно-политически удари в по време на обсъждането на изявлението. Лидерът на ХДС Фридрих Мерц остро атакува канцлера Олаф Шолц (ГСДП). Шолц избягваше дискусията за доставките на оръжие в продължение на седмици и се колебаеше, каза Мерц.

Лидерът на Зелените Брита Хаселман каза, че Украйна има "неограничено право на самоотбрана". Германия не иска да стане страна във войната, но не може да предаде страната на агресора Русия без защита, каза тя.

Лидерът на парламентарната група на Свободните демократи Кристиан Дюр също описа като "правилно" да се даде възможност за доставки на оръжие – както преки, така и непреки. Украйна е във война и става дума конкретно за придобиване на територия.

Лидерът на партия "Алтернатива за Германия" и на парламентарната й група Тино Хрупала определи съвместното изявление като "декларация за присъединяване към война". Германия не е във война с Русия. Повечето хора също не искат това. В интерес на Германия е да има добри отношения както с Украйна, така и с Русия, каза Хрупала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във