Банкеръ Daily

Свят

Бундесбанк: Рецесията в Германия е все по-вероятна

Вероятността от рецесия в Германия е все по-голяма, а инфлацията в най-голямата европейска икономика може да прехвърли 10 процента през есента, предупреждава Бундесбанк в месечния си доклад.

Заради огромния дял на промишлеността в икономиката си Германия е една от страните, изложени най-силно към последиците от кризата с руския газ, като скокът на цените на енергията вече се отрази по-тежко от очакваното.

Все по-вероятно е да настъпи спад на икономическата активност през зимните месеци, обяснява централната банка. Високата степен на несигурност по отношение на снабдяването с газ през зимата и силното покачване на цените се очаква да окажат силен натиск върху домакинствата и предприятията.

Намаляването на руските газови доставки в отговор на западните санкции след инвазията в Украйна кара много независими икономисти да стигнат до извода, че в Германия вече е почти неизбежно да настъпи рецесия.

Високите цени и необходимостта да се натрупат запаси за зимата принудиха властите да регламентират потреблението на газ, като основни жертви са секторите, които са най-големите потребители, включително стоманодобива и производството на торове.

Покачването на цените на енергията вероятно ще продължи да подхранва инфлацията. Тя може да достигне 10 процента през есента и ще расте, особено при пълно спиране на руските газови доставки.

В доклада се отбелязва също така, че тази ситуация засилва опасността от увеличения на заплатите, което създава риск от затваряне на кръга цени-заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във