Банкеръ Daily

Свят

Бундесбанк намали наполовина прогнозите за растежа на германската икономика

Бундесбанк намали наполовина своите прогнози за икономическия растеж на Германия през 2015-а година и в същото време понижи оценката си за растежа през настоящата година, но добави, че има сигнали, според които текущата слабост скоро ще бъде преодоляна.

В оповестените днес нови шестмесечни икономически прогнози Бундесбанк вече очаква повишение на БВП на Германия през следващата година с едва 1,0% при предишна прогноза през юни, сочеща икономически растеж от 2 процентни пункта.

Централната банка на Германия намали и своята оценка за икономическия растеж през настоящата година до 1,4% от прогноза през юни за растеж с 1,9%. В същото време Бундесбанк вече прогнозира повишение на БВП през 2016-а година с 1,6% - малко под юнската прогноза за растеж с 1,8 процентни пункта.

Въпреки новите по-ниски прогнози, има причини за надежда, че текущата фаза на муден икономически растеж ще се окаже само краткосрочна, заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, добавяйки, че благоприятните възможности зад граница вероятно ще отбележат отново подобрение през следващата година.

Бундесбанк намали и прогнозите си за инфлацията в Германия и вече очаква повишение на хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP) с 0,9% през настоящата година (при юнска прогноза за инфлация от 1,1%), повишение на инфлацията с 1,1% през 2015-а година (доста под прогноза от 1,5% през юни) и с 1,8% през 2016-а година (малко под прогноза през юни за повишение на инфлацията с 1,9%).

Основна причина за рязкото понижение на инфлационните прогнози е драматичното понижение на цените на петрола с около 40% от юни насам. В същото време обаче Вайдман посочи, че спадът на петролните цени в този голям обем ще има ефект на "малък стимулиращ икономиката пакет".

Ако петролните цени останат в настоящите ниски нива за продължителен период от време, това може да окаже допълнителна подкрепа за икономическия растеж през 2015-а и през 2016-а година между 0,1% и 0,2%, прогнозира президентът на Бундесбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във