Банкеръ Daily

Никола Димитров:

Българското вето е вето и на македонско-българското приятелство

Никола Димитров

"Българското вето не е само за нас, а и на европейската политика на Балканите и на македонско-българското приятелство", заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров на пресконференция в Белград след срещата в рамките на инициативата "Отворени Балкани", предаде агенция МИА.

Инициативата "Отворени Балкани" допълва европейската интеграция. Отворени Балкани" означава, че границите ще имат по-малко значение и потенциалът ще се използва за увеличение на икономическия растеж, заяви Димитров в отговор на въпрос смята ли, че "Отворени Балкани" по някакъв начин е "затворен ЕС" за Република Северна Македония и Албания, тъй като е блокирана датата на двете страни за начало на преговорите с общността.

Димитров каза, че за съжаление е трудно да се намери страна, която да е по-лош пример от Северна Македония за това какво се случва, когато ЕС не изпълнява обещанията си.

"Тогава европейската бюлетина не става атрактивна и гражданите губят доверие, че може да имат европейско бъдеще", отбеляза Димитров.

Той добави, че в последно време се коригира сам, тъй като не е честно да се критикува целият ЕС, след като проблемът на неговата страна е само с една страна членка.

"В пакета за разширяване Европейската комисия посочва, че отлагането на процеса на интеграция на Северна Македония и Албания подкопава доверието към ЕС в целия регион. Но това вето не е вето само на нашето европейско бъдеще, а и на европейската политика на Балканите. Това е вето на македонското и българското приятелство", продължи Димитров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във