Банкеръ Daily

Стево Пендаровски:

Българските изявления за история не допринасят за преговорите

Стево Пендаровски

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че изявленията за историята от българските политици не подобряват атмосферата за преговори. В интервю за телевизия ТВ 24 Пендаровски заяви, че до изборите за парламент у нас двете страни трябва да фокусират разговорите върху второстепенни въпроси като инфраструктура, енергийно свързване, сътрудничество в образованието, медиите, предаде БНР.

Пендаровски поиска да се изчака 2-3 месеца да спадне напрежението и след това с хладен ум Скопие и София да седнат да решават спорните въпроси.

Държавният глава коментира и предложението на ръководителя на гръцката дипломация Никос Дендиас да бъде посредник в преговорите с България. Той изрази съмнение, че в един типичен балкански спор трета балканска държава може да бъде възприета като независим медиатор.

В един типичен балкански спор като този, който е наложен от София, се съмнявам, че трета балканска държава може да бъде възприета като независим медиатор, заяви Пендаровски, според когото най-добрите посредници в балканските проблеми са от „могъщите далечни страни“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във