Банкеръ Daily

Свят

Българският език вече влиза в официалната учебна програма в Калифорния

Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност). Това съобщи генералният консул на България в Лос Анджелис, Веселин Вълчев, цитиран от българските медии.

След двегодишни преговори на генералното консулство и българското училище „Св.Св. Кирил и Методий“ на местно и щатско ниво, Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност). Първият изпит за признаване владеенето на български език ще се проведе на 22 февруари 2020 г. в българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис.

Българо-Американска културно образователна фондация F към българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ подписа споразумение с МОН и СУ ,,Св.Климент Охридски‘‘ и стана лицензиран Център за подготовка и провеждане на дистанционни изпити за ниво на владеене на български език в чужбина. Освен за „Сертификат за двуезичност“, българското училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ също предлага и подготовка за изпитите за всички нива на владеене на български език по програмата ALTE.

Изпитът е открит за ученици от 5-и, 8-и клас и зрелостници от държавните училища в Лос Анджелис за получаване на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на владеене за 5 клас е А1, за 8 клас - А2 и за получаване на „Сертификат за двуезичност“, минималното ниво е В1.

След успешно полагане на изпита, учениците получават сертификат с безсрочна валидност и международно признание. „Сертификатът за двуезичност“ се признава от щатското министерства на образованието в Калифорния и от други щати в САЩ, в Европа, както и балобразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши учебни заведения в България. Много от университетите в САЩ признават владеенето на втори език, което се зачита като издържан изпит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във