Банкеръ Daily

Свят

Българка е задържана за предизвикване на пожари в Гърция

Противопожарната служба на гръцкия остров Родос е задържала 57-годишна българка за три палежа преди няколко дни, съобщава местният информационен сайт rodiaki.gr, цитиран от БТА.

Жената, за която се твърди, че имала сериозни психологически проблеми, е заподозряна, че е причинила пожари в покрайнините на административния център на острова на 14 август.

С разпореждане на прокуратурата жената е отведена в психиатричната клиника на болницата в Родос за оценка на състоянието й.

Същевременно на основата на преписката ще започне и предвидената от закона наказателна процедура.

Продължават опитите на пожарните екипи за погасяване на разразилия се в понеделник, 16 август 2021 г. пожар в района на Вилия, Гърция. По информация на посолството ни в Атина основният фронт на огъня, простиращ се на 20 км, продължава да се разраства и се движи на юг, между селата Палеохори и Теа, в посока Агиа Сотирас. Пожарникари, военни и доброволци полагат се усилия огънят да не достигне селището Иной и да не продължи в посока Порто Гермено.
Възникналият на 16 август 2021 г. пожар в община Лавреотики, който заплаши националния парк към нос Сунио, е изгасен.

Пожарите в северната част на Евбея, Древна Олимпия и Гортиния, Пелопонес са под контрол, но остава значителен рискът от повторно възпламеняване.

Опасността от възникване на нови пожари остава в сила за по-голямата част от страната.

Трафикът по стария национален път Елевсина – Тива, от 33-тия до 30-тия км е спрян в двете посоки и се отбива през националната магистрала Атина – Ламия. Движението по останалите второкласни и третокласни пътища в района на Вилия продължава да е спряно или ограничено.

Актуална информация за пътната обстановка в Гърция може да бъде проследена на сайта на гръцката полиция:
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=104146&Itemid=2684&lang=

През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали български граждани. Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.

Facebook logo
Бъдете с нас и във