Банкеръ Daily

Свят

Българите с 14-дневна карантина при влизане в Румъния

Румънските власти въведоха нова класификация на държавите, за пътуващите от които са прилага или не 14-дневна карантина - на „зелена“, „жълта“ и „червена“ зона, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни, съобщават от Министерството на външните работи. 

България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се прилага 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

Не подлежат на карантина пътуващите от България, които:
- представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).
- са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2, включително с втората доза за видовете ваксини, които се прилагат в две дози, като трябва да са изминали най-малко десет дни преди влизането в Румъния. Поставянето на ваксината се доказва със съответния документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината.

Не подлежат на карантина в Румъния и определени категории лица, сред които водачи на товарни превозни средства с максимален разрешен капацитет над 2,4 тона, водачи на МПС за превоз на лица, които имат повече от 9 места, включително мястото на водача, пилоти на самолети и летателен екипаж, локомотивни механици и железопътен персонал, трансгранични работници и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във