Банкеръ Daily

Свят

Българин от Харков: Прекарахме най-страшната нощ

Проф. Михаил Станчев

Като ужасна и може би най-страшната определи изминалата нощ в Харков българинът, живеещ в града, проф. Михаил Станчев. Късно вечерта - към 23:30 ч., са започнали да летят бомбардировъчните самолети и да нанасят удари, особено близко до неговото жилище.

„Бомбардираха със самолети и ракети танковото училище и кадетския корпус с шест ракети. По предварителни данни има загинали. Все още обаче точният им брой не е ясен. През нощта руснаците предприеха атака срещу казармата на училището за авиация в Харков. Също така десантът атакува военно-медицински център”, разказа проф. Станчев пред Нова тв.

Българинът прекарва нощта в дома си. Обяснява, че бомбоубежище при него няма. „Това са едни мазета под жилищния блок. Това е временно решение, за да избягаш от самите удари. Тези мази стават опасни за хората, затова предпочетохме да си останем вкъщи”, разясни той.

Според него руският президент Владимир Путин е решил да действа доста по-откровено след неуспешните преговори между двете страни от понеделник. „Бомбардирайки не само военните обекти, но и жилищните сгради, които са наоколо”, уточни проф. Станчев.

Проблем сега в града е липсата на вода в магазините. „Информацията, която имам, е че препаратите за обработка в пречиствателните съоръжения свършват. Това е възможно да доведе до болести”, смята той.

Проф. Станчев вече обмисля евакуация. „Тук имаше влак за Лвов, но там не можеш да се качиш. Напомня ми за Гражданската война, когато стотици хора атакуват вагоните и те са натъпкани в купето. Предпочитаме да не рискуваме. Най-вероятно ще се евакуираме с кола”, посочи българинът, живеещ в Харков.

Той поддържа връзка с българите в Харков. Повече от тях остават в града, защото са възрастни. Млади семейства са тръгнали към Полша и България.

„Руснаците стрелят по всичко и всички в Киев и Харков”, твърди бесарабският българин Алексей Куцарев. По думите му това, което се случва в Украйна, е пълномащабна война, а не военна операция

Алексей Куцарев е бесарабски българин, председател на Български младежки клуб "Актив". Той живее в Одеса, но в момента е на около 180 км. от дома - в град Арциз. Алексей има семеен бизнес за производство на хляб. Старае се да не спира производствения процес.

„Засега имаме всичко необходимо за около две седмици напред”, увери той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във