Банкеръ Daily

Свят

Българин е основал една от най-големите секти в САЩ

Виктор Хутев

През 1907 г. българинът Виктор Хутев емигрира в САЩ. Там той поставя началото на религиозно движение, от което по-късно възниква сектата "Клонка Давидова", пише Дойче Веле.  

Виктор Хутев е роден през 1885 година в село Райково (днес квартал на Смолян). През 1907 година емигрира в САЩ, като според някои източници е бил принуден да напусне България заради проблеми с църковните и с официалните власти. През 1919 година Хутев става член на Църквата на адвентистите от седмия ден. Като разклонение на адвентисткото движение, основано от Уилям Милър, последователите на Църквата на адвентистите от седмия ден също вярват във Второто пришествие на Христос.

Много скоро Хутев започва да води свои съботни проповеди, но през 1929 година е отлъчен от църквата. През следващите няколко години публикува вижданията си за религията в двутомника “Овчарската пръчка”. Роденият в България духовен водач привлича все повече последователи, които по-късно ще се нарекат “давидийци” - според тяхната вяра един ден Давидовото царство ще бъде възстановено.

През 1935 година печели пари от бизнес в Калифорния и се заема с изучаването на Библията. Купува парче земя край Уейко, Тексас и се нанася там заедно с последователите си, които не приемат адвентиската доктрина. В парцела са построени магазин и теологическо училище. Виктор Хутев нарича имението „Планината Кармел“. Американските му последователи вярват, че в Хутев се е въплътил пророк Илия, който е слязъл от Небесното царство, за да провъзгласи второто пришествие.

До смъртта на Хутев движението набира все повече популярност: към 1955 година в “Планината Кармел” живеят около 125 човека, а членовете на Давидийските адвентисти от седмия ден са общо около 10 000.

Името „Клонка Давидова“ става широко известно в света през 1993 г., когато техният религиозен център в парцела земя, закупен от Хутев в щата Тексас, става заедно с обитателите му жертва на безпрецедентна атака от въоръжени части, ФБР и националната гвардия, което води освен до гибелта на водача Дейвид Кореш, но и на още 82 други членове на братството, сред които над 20-ина деца, както и на 4 американски войници. 

След като Хутев умира, съпругата му Флорънс става религиозен лидер на сектата. Тя става за смях като предрича, че царството на Бог на Земята ще настъпи на 22 април 1959 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във