Банкеръ Daily

Свят

България влиза в списъка с "несигурните" на все повече страни

На границата с Република Гърция до 29 юли се въвежда временно ограничение на влизането от България на всички сухопътни и жп гранични пунктове, с изключение на ГКПП Кулата – Промахон.

След критичните месеци април и май изглеждаше, че пандемията от коронавирус "свива знамена" и страните и компаниите започнаха да кроят планове за бъдещето. Но явно нещата не са толкова лесни за управление и мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са имали някакъв временен ефект. През юни и юли вече виждаме ново нарастване на случаите в почти всички страни и отново се появиха списъците на "сигурните" и "опасните" държава.

Така туристическият бранш остава "затворен". Пътуванията с цел туризъм отпадат. Изследванията у нас в последните седмици "тушират" усилията на министър Николина Ангелкова да рекламира България като безопасна дестинация заради ниския брой на заразени с коронавирус. Официалният старт на летния сезон на 1 юли си остана една дата. Малко са чуждестранните туристи у нас, а българите предпочитат Гърция пред българското Черноморие.

Тази тенденция най-вероятно ще се запази, тъй като последните новини поставят България в списъка с "несигурните" страни във все повече държави заради увеличаващият се брой на заразените.

Той обаче постоянно се актуализира с развитието на ситуацията - ту се разширява, ту се свива.

На границата с Република Гърция до 29 юли се въвежда временно ограничение на влизането от България на всички сухопътни и жп гранични пунктове, с изключение на ГКПП Кулата – Промахон. Влизането ще е възможно на този граничен пункт само с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта.

Ограниченията не се прилагат по отношение на притежатели на разрешително за престой или основно местожителство в Гърция, преминаването на товарни автомобили за превоз на стоки, както и пътуващи по абсолютно наложителни бизнес или служебни причини, което се доказва със съответния документ.
До 31 август всички пътуващи към Гърция трябва да попълнят електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.

Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.
На ГКПП Кулата трафикът на леки и товарни автомобили е нормален и в двете посоки.

Австрия предупреди своите граждани да не пътуват до България заради случаите на коронавирус. Всеки пристигащ трябва да се подложи на 14-дневна карантина или да покаже отрицателен PCR тест. Проверките за пристигащите от балканските страни ще се засилят по австрийските границите с Унгария и Словения. Този, който не я спазва, извършва сериозно нарушение. То ще се наказва с глоба до 1450 евро“, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Белгия също извади България от списъка си със "сигурни" дестинации за пътуване. Тя вече е в "оранжевата" група заедно с Хърватия, Люксембург и Румъния. Може да се пътува до тези страни, но при завръщането си в Белгия всички ще трябва да представят отрицателен PCR тест, иначе влизат под 14-дневна карантина.
Кипър обяви, че въвежда задължителен PCR тест за българите. България е в категория B - страни в висок риск. Можем да влизаме на територията на островната страна, но само след предоставяне на отрицателен тест за коронавирус, който е направен не по-късно от 72 часа преди пътуването.

В Унгария сме сред страните в "жълтия" списък, което означава задължителна 14-дневна карантина. Само два отрицателни теста за коронавирус я отменят.България е в "червения" списък и на Латвия. Не се препоръчва пътуване у нас, а всеки, който се връща се поставя под 14-дневна карантина. 

От 16 юли и Нидерландия извади България от списъка с безопасни страни за пътуване и вече има 14-дневна карантина за пристигащите от нашата страна.

Увеличаването на заразените у нас доведе до ограничения за пътуването ни и в Словакия, Естония, Словения и Великобритания, които също изискват карантина за пристигащи от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във