Банкеръ Daily

Свят

България ще получи от САЩ финансиране за военни цели

Антъни Блинкен

България е сред държавите, които ще получат от САЩ финансиране за военни цели, тъй като Вашингтон смята, че страната ни би била застрашена от евентуална руска агресия. Общо над два милиарда и половина долара помощ за Украйна и още 18 държави оповестиха американските власти днес.

При посещение в украинската столица Киев американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви допълнителни два милиарда долара за Украйна и 18 други държави. Сред тях, освен България, са Румъния, Гърция, Северна Македония, Молдова, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Словакия, Словения, Грузия, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония.

Финансирането ще бъде както безвъзмездно, така и под формата на заеми, а целта - държавите да засилят възможностите си за противопоставяне на руското влияние.

Парите са предвидени за модернизиране на силите за сигурност с американско военно оборудване и оръжия и засилване на сътрудничеството с НАТО.

По-рано, на заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна във военна база "Рамщайн" в Германия американският министър на отбраната Лойд Остин обяви пакет помощ на стойност 675 милиона долара във вид на оръжия, амуниции и консумативи.

"Войната е в пореден важен етап. Руските сили продължават да бомбардират жестоко украинските градове и цивилни, но украинските сили започнаха своята контраофанзива на юг и интегрират способностите, които всички ние им осигурихме, за да се борят и да си върнат суверенната територия", заяви американският министър на отбраната Лойд Остин.

В срещата във формата "Рамщайн" участват и българският министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във