Банкеръ Daily

Руски военен експерт:

България ще е сериозно засегната при авария в АЕЦ "Запорожие"

Запорожката АЕЦ

Според военни експерти България ще бъде една от страните, които ще бъдат засегнати при сериозна авария в Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, заяви днес високопоставен руски дипломат, цитиран от ТАСС.

Постоянният представител на Русия при международните организации във Виена Михаил Улянов каза това пред телевизия "Русия-24".

Улянов цитира военни експерти, че в случай на сериозна авария в Запорожката АЕЦ ще има радиация в радиус от 5500 километра. "Ще пострада Донбас, значителна част от Украйна, част от територията на Русия, Абхазия, Румъния, България, Турция", каза той.

"Тоест, това може да се превърне в колосална катастрофа, така че са необходими спешни действия", обобщи Улянов.

Той изрази очакване генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси да представи доклад за ситуацията около Запорожката АЕЦ пред Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес руският първи заместник постоянен представител при ООН Дмитрий Полянски потвърди, че Съветът за сигурност ще се събере утре на заседание по въпроса.

Москва и Киев се обвиняват взаимно в обстрел на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Запорожката АЕЦ е окупирана от Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във