Банкеръ Daily

"Независен вестник":

България се скара и с Хърватия заради Македония

Германската посланичка в Скопие Анке Холщайн

България се скара и с Хърватия заради Македония, пише в. "Независен вестник" по повод решението на българското външно министерство да извика на разговор хърватския посланик в София Ясна Огняновац.

Вестникът отбелязва, че това е станало заради изявлението на хърватския президент Зоран Миланович, който "явно се е противопоставил" на наложените от България условия за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС.

В друга статия "Независен весник" цитира германския посланик в Скопие Анке Холщайн, която на дебат "Бъдещето на Европа и бъдещето на разширяването" заявила, че България "държи всички ни като заложници". Холщайн казала, че португалското председателство в момента работи усилено за постигане на консенсус по преговорната рамка за Република Северна Македония, и изразила съжаление, че Германия не е успяла да постигне този консенсус по време на своето председателство в ЕС.

"26 страни членки са държани като заложници на някакви дребни национални интереси на една страна, която нанася вреда на целия Европейски съюз и унищожава доверието на Западните Балкани в него", казала Холщайн на дебата, организиран от Европейското движение на Македония. Според германския посланик поставянето на допълнителни условия за преговори ще отвори възможност за нови двустранни спорове в бъдеще и може да блокира целия процес с години или десетилетия. Вестникът отбелязва, че представителят на българското посолство в Скопие Димитър Карапенов, който се включил в дебата, казал, че България подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония, а впечатлението, което се създава, че България пречи на процеса на интеграция на съседната държава, е погрешно. "Всеки трябва да защитава националните си интереси. Добрите съседски отношения, сътрудничеството и цялостното изпълнение на договора за добросъседство от 2017 г. са условието за интеграция", казал българският представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във