Банкеръ Daily

Свят

България предлага множество възможности за белгийските инвеститори

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и посланикът на Кралство Белгия - Фредерик Мьорис.

Кралство Белгия има нов посланик в София. Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков е приел акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик кралството - Фредерик Мьорис.

Това е още една възможност за засилване на двустранните търговско-икономически отношения. 

Белгия е важен партньор на България в ЕС и НАТО. „Ценим високо  конструктивния диалог и двустранно сътрудничество, Белгия е водещ инвеститор и важен търговски и икономически партньор на България. Надяваме се тези отношения да продължат да се развиват въпреки трудностите, свързани с пандемията от Ковид–19“, е отбелязал заместник-министър Дойков. 

Той е подчертал, че България предлага множество възможности за белгийските инвеститори, както и чудесни условия за туризъм.  

До края на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции на Белгия в България възлизат на 1.531 млрд. евро. Само през 2019 г. у нас са вложени 17 млн. евро. Редица големи белгийски фирми имат бизнес у нас. Не може да не споменем компанията Solvay, която е собственик на "Соди Девня", "ТЕЦ" ЕАД - Девня, "Геосол" ЕАД - Провадия; "Завод за добив на варовик" ЕАД в с. Чернево. Група Solvay присъства в България от 1997 година. А "Солвей Соди" е най-големият содов завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода и най-големият европейски завод на Solvay с номинален капацитет от 1.5 млн. тона годишно.

Кралство Белгия разполага с ефективно действащи механизми за застраховане на експортните кредити и инвестиции в България.

Страната е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Още през 2011 г. двустранният стокообмен надхвърли границата от един милиард евро. А другата добра новина е, че търговското салдо е положително за нашата страна.

Стокообменът през миналата година е на стойност 1.49 млрд. евро и бележи спад с 7.9% спрямо 2018-а. Кралството има 2.8% дял в общия ни експорт и седмо място в българския износ. Белгия държи 1.9% дял от общия импорт и 16-то място във вноса ни. 

Водещо място в износа заема нерафинираната мед; аноди от мед за електролитното рафиниране с дял от 43.39 на сто. Изнасяме също така мотоциклети (включително веломоторите) и велосипеди със  спомагателен двигател, със или без кош; кошове, семена от репица или рапида, дори натрошени, чорапогащи, чорапи, дълги, три четвърти и къси и други подобни артикули, пътнически  автомобили и други автомобилни превозни  средства, сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн и други.

За петте месеца на тази година и в условията на коронавируса българският износ продължава да расте и на стойност 799.9 млн. лева, но вносът се свива (-21.5%) до 408.4 млн. лева. 

През последните три години по над 100 000 белгийци са посещавали България. А и явно има интерес, защото бройка им расте. Миналата година тук са били 122 616 туристи от тази страна, което е ръст от 4.3% спрямо 2018-а. Белгия се нарежда на 11-то място в ЕС по този показател. През същия период общо 107 810 българи  са посетили Кралството, което също е повишение - от 1.9%, спрямо 2018-а. Белгия е на 13-то място като предпочитана дестинация от българските туристи.

През юли туристите от кралството у нас са 19 571 човека, като 1516 от тях са били тук за почивка и екскурзия, а 730 са пътували до България със служебна цел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във