Банкеръ Daily

Свят

България получи отсрочка за доплащането към бюджета на ЕС

Отсрочка до 1 септември получиха деветте страни членки на Европейския съюз, които трябваше до 1 декември да довнесат средства в европейския бюджет, предаде БНР. Дава се и възможност допълнителните плащания да бъдат направени на вноски. 

Решението беше взето от финансовите и икономически министри на 28-те държави, след като Великобритания, която трябва да доплаща най-много - 2.1 млрд. евро, категорично се противопостави на новите изчисления и обяви, че няма да плати исканата допълнителна сума. 

България също трябва да внесе допълнителна сума от 7 млн. евро.

Европейската комисия ще преразгледа своите искания към страните от ЕС за корекции на вноските им в бюджета на ЕС, които тази година превишиха 9 млрд. евро, заяви и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след заседанието на Съвета на ЕС по икономика и финанси.


"Тази година бюджетните корекции достигнаха колосална сума, превишавайки 9 млрд.евро, което е с над 2.5 пъти повече от рекордния показател за 2007 година. Това естествено доведе до натиск върху националните бюджети на страните от ЕС и политически последици", каза Георгиева.


Във връзка с това еврокомисарят потвърди, че Брюксел ще подготви коригирани предложения за осигуряване на корекциите на вноските в бюджета на ЕС, в случай че те са значително над средните показатели.

 

"

Facebook logo
Бъдете с нас и във