Банкеръ Daily

Свят

България ограничи въздушното си пространство за Боинг 737 Макс

Боинг 737 Макс на Етиопските авиолинии

Ограничават се полетите на самолети Боинг 737 Макс над въздушното пространство на България след издадената вчера заповед на Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA), съобщиха от транспортното министерство, предаде БГНЕС.

Агенцията издаде директива по безопасност, касаеща този тип самолети. Във връзка с нея ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране/ремонт. Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Снощи самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам, кацна безаварийно на летище София.

Почти нов самолет се разби на 10 март на път от Адис Абеба за кенийската столица Найроби. Нямаше оцелели от 157-те души на борда му. Великобритания и повечето европейски държави въведоха ограничения за полетите на самолети Боинг 737 още вчера.

Федералното управление на САЩ за въздухоплаване междувременно заяви, че засега смята, че няма причина да бъдат спрени полетите на самолетите Боинг 737 Макс 8, два от които се разбиха от октомври досега, въпреки растящия брой държави, които замразиха полетите на този модел самолети, предадоха АФП и Ройтерс.
 
"Засега нашето проучване не показа никакъв проблем във функционирането на този модел самолети и не виждаме причина полетите им да бъдат спрени", се казва в съобщение на управлението.

То обаче заявява, че няма да се поколебае да вземе незабавни мерки, ако бъде открити аномалии при спешния анализ на данните на катастрофиралия самолет на етиопската авиокомпания Етиопиън Еърлайнз, чиито черни кутии бяха намерени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във