Банкеръ Daily

Свят

България изнася за САЩ стоки за над 910 млн. щ.д. и услуги за 303 млн. щ.д.

Ново проучване на Американската търговска камара към ЕС (AmCham EU) и на Търговската камара на САЩ показва, че трансатлантическата икономика се подобрява благодарение на масовия политически отговор на рецесията, предизвикана от Ковид-19.  Както ЕС, така и САЩ, ще се върнат към растеж през 2021 г., въпреки че процесът по възстановяване ще е неравномерен с напредването на САЩ. 

Що се отнася до бъдещето, докладът отбелязва, че основите на трансатлантическите отношения остават силни и вероятно ще изиграят ключова роля в икономическото възстановяване, което предстои, съобщават от Американската търговска камара в България.  

"Ние сме обнадеждени от силната политическа готовност и от двете страни за напредък в трансатлантическите отношения", отбелязва Сюзън Дангър, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU). "Силното възстановяване ще зависи от тясното сътрудничество между ЕС и САЩ, докато се борим със световната здравна криза и нейното въздействие върху нашите икономики. Трансатлантическите партньори трябва да се възползват от възможността да изградят по-устойчива, гъвкава и иновативна икономика. Сега е времето за трансатлантическо лидерство.“

Годишното проучване на трансатлантическата икономика за 2021 г. бе представено в онлайн конференция. То подчертава факта, че отношенията между ЕС и САЩ остават най-мащабните по рода си в света. Трансатлантическото икономическо партньорство генерира около 6 трилиона евро търговски продажби годишно и представлява половината от общото глобално потребление. Никое място в света не привлича повече преки чуждестранни инвестиции в САЩ от Европа. През последното десетилетие Европа привлече 57,3% от общите глобални инвестиции в САЩ - повече от всяко предишно десетилетие.

Изследването е проведено от Даниел Хамилтън и Джоузеф Куинлан за програмата „Глобална Европа“ на Центъра „Уилсън“ и Института за външна политика към Училището за напреднали международни изследвания на университета „Джонс Хопкинс“.

Данни за България

Докладът за Трансатлантическата икономика сочи, че България изнася за САЩ стоки за над 910 млн. щ.д. и услуги за 303 млн. щ.долара.

Вносът в САЩ от България представлява 1.9% от общия внос. Като се преизчисли и вътрешно-съюзния износ (от ЕС), делът на България достига 5.5%, което е исторически връх. 

Запазва се структурата на стоките за износ от България към САЩ, които са част от технологични сектори с висока добавена стойност.

Общо 756 млн. щ.д. са преките инвестиции от САЩ у нас през 2019 година. Тук не са включени компании с краен собственик в САЩ, които са регистрирани в други юрисдикции. Проектите на американските компании са създали 9954 работни места у нас. 

AmChamEU

улеснява разрешаването на трансатлантически въпроси, които засягат бизнеса и играе роля в създаването на по-добро разбиране на позициите на ЕС и САЩ по бизнес въпроси. Общо американските инвестиции в Европа възлизат на повече от 3 трилиона евро презминалата година, пряко подпомагат повече от 4.8 милиона работни места в Европа и генерират милиарди евро годишно в приходи, търговия и научноизследователска и развойна дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във