Банкеръ Daily

Свят

България и Ирландия ще задълбочават връзките в сферата на търговията и инвестициите

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков е приел акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Ирландия в България Мартина Фийни.

Новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Ирландия у нас Мартина Фийни е връчила акредитивните си писма в Министерството на външните работи. В разговора с новия посланик на Ирландия заместник-министър Петко Дойков е изразил готовност за поддържане и продължаване на приятелските отношения между България и Ирландия, както на двустранно ниво, така и в рамките на Европейския съюз и международните организации.

Посланик Мартина Фийни е изразила надежда скоро двете държави да могат да проведат планираните чествания, възпрепятствани от пандемията, по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Ирландия.

Сред темите на срещата бяха икономическите и социални последици от COVID-19, както и възможностите между България и Ирландия за задълбочаване на двустранните икономически отношения в сферата на търговията и инвестициите.

Стокообменът между двете страни не е голям като стойност, но расте през последните години и вече е на стойност 265.5 млн. евро. Търговското салдо обаче е отрицателно за нашата страна. Сред водещите стоки в износа ни са пшеница и смес от пшеница и ръж, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, различни от суровите, медикаменти, царевица, части за машини и други. Вносът включва медикаменти, смеси от  ароматични вещества и смеси (включително алкохолни разтвори) на базата на една или  повече от тези вещества от  видовете, използвани като суровини в промишлеността, електрически апарати за жична телефония или телеграфия, включително кабелните  телефонни апарати с безжична слушалка и апаратите за  телекомуникация чрез носещ ток или за цифрова телекомуникация; видеофони, етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно съдържание по обем под 80 % vol; ракии, ликьори и други спиртни напитки и други. 

По данни на БНБ за периода януари-декември на 2019 г. стойността на ирландските инвестиции в България е 46.9 млн. евро. В края на миналата година, с натрупване, вложенията у нас от тази страна са на обща стойност 713 млн. евро. За първо полугодие на тази година ирландските инвестиции са 19.4 млн. евро,

Проектите са предимно в сферата на недвижимите имоти, хотели и ресторанти, финансово посредничество, строителството, търговия, преработваща промишленост и рудодобив, транспорт и съобщения. Една от най-успешните ирландски инвестиции в България е изграждането на 24 часов колцентър на Taxback във Варна за възстановяване на данъци. Центърът обслужва клиенти в чужбина на шест езика. В производството на облекла бизнес развива „Котон Индустри България“ в Ямбол. Съществуват възможности за привличане на ирландски инвестиции в областта на инфраструктурата, телекомуникациите, енергетиката.

България привлича все повече туристи от Ирландия. Не са малко и тези, които имат имоти у нас по Черноморието. Общо 42 090 ирландци са били в България през миналата година. А 12 325 българи са посетили островната страна. 

През тази година нещата са съвсем различни. Само 617 ирландци са пътували до България през септември. От тях 502 са били тук на екскурзия или почивка. За съжаление нито един ирландец не е бил у нас със служебна цел.  

 

Ирландия 

или Ейре (на ирландски: Éire; Poblacht na hÉireann) заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Останалата 1/6 е заета от Северна Ирландия – част от Обединеното кралство. Площта ѝ е 70 831 km2, а населението - 4 921 500 човека.

Ирландия е сред най-богатите, най-развитите и мирни държави в света и има едно от най-високите нива на жизнен стандарт  в света. Страната има висококачествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода.

Ирландия има развита и модерна икономика, фокусирана главно върху сферата на услугите и високите технологии. Тъй като държавата води политика на неутралитет, тя не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа. Официалните езици в страната са ирландският и английският.

Република Ирландия е страна – членка на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във