Банкеръ Daily

Свят

България и Хърватия нямат правила за оценка на сигурността на чуждестранните инвестиции

Само България и Хърватия в Европейския съюз нямат и засега не се предвижда да бъде въведено национално законодателство за оценка на преките чуждестранни инвестиции от гледна точка на сигурността. Това съобщи БТА, като се позовава на високопоставен източник от ЕС преди предстоящото утре представяне на два доклада на Европейската комисия. Те са посветени на защитата на европейската сигурност от опасни чуждестранни инвестиции и на наблюдението над износа на европейски технологии с възможна двойна употреба.
Досега 18 държави от ЕС са въвели собствени правила в посочените области, а повечето от останалите се подготвят да предприемат такива мерки. Източникът уточнява, че на европейско равнище чуждестранните преки инвестиции се следят по нови правила и Европейската комисия за първи път ще оцени тяхното действие.
Най-големите чуждестранни инвеститори в ЕС са от САЩ, Китай, Канада и Обединените арабски емирства. Според източника ЕС наблюдава и износа на европейски технологии с възможна двойна употреба, където годишният пазар се равнява на 40 милиарда евро.

През 2019 г. ЕС е издал 600 отказа за сключване на сделки с чужди страни за износ на европейски технологии, като тези решения са засегнали 0.1% от търговския оборот в тази област. Следи се не само за търговията с технологии, но и за придобиването на европейски технологични дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във