Банкеръ Daily

Свят

България е последна в ЕС по цена на труда

Най-висока е цената на труда в Дания, а най-ниска в България – 6,40 евро на час.

Средно за Европа разходите за труд (работна заплата плюс осигуровки) възлизат на 28 евро за час положен труд. Техният размер се формира от брутната заплата и допълнителни отчисления, като например социалните осигуровки, съобщава Дойче Веле.

Германия е сред водещите страни в Европа по разходи за труд – всеки положен час труд струва на германския работодател средно 36,70 евро. Най-висока е цената на труда в Дания, а най-ниска в България – 6,40 евро на час. Това показват  данните на Федералната статистическа служба „Дестатис".

В долната част на класацията са няколко постсоциалистически държави, в които почасовите разходи за труд са около десет евро – Хърватия, Унгария, Полша и Литва. Предпоследна е Румъния със среден разход за труд на час от 7,70 евро. 

В Германия през 2020-а година работодателите са плащали върху 100 евро брутно възнаграждение допълнително средно по 27 евро. Това е под средното за Европа (32 евро) и значително по-малко от заемащата първо място по този показател Швеция, където на 100 евро брутна заплата се плащат по 47 евро допълнително от работодателите. В това отношение Германия фигурира на 12-о място в Европа.

Според последния доклад на Световната банка, страната ни остава най-бедната членка на Европейския съюз с брутен вътрешен продукт на глава от населението на ниво от 53% от средното за блока. Прогнозите са, че брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 2.6% през 2021 г.

Що се отнася до инфлацията, Световната банка очаква през тази година тя да отбележи почти двоен ръст – от 1,7% през 2020 г. до 3,2% през 2021 г. За следващите две години се предвижда слабо ускоряване от по 0,1 процентен пункт годишно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във