Банкеръ Daily

Свят

България е обещала да приеме неуточнен брой бежанци от Африка

България е обещала да приеме неуточнен още брой бежанци по нова схема за доброволно заселване на търсещи закрила хора, обявена от ЕС, съобщи Европейската комисия. Брюксел поиска през лятото от страните членки да приемат 50 000 души след в апел на ООН за облекчаване на положението на бежанците в лагерите.

За първи път схемата предвижда да се вземат хора освен от лагерите край Сирия, и от Африка, включително от Либия, където бежанците са държани в лагери при ужасни условия. В схемата са включени още мигранти, които се намират в момента в Турция, Йордания, Судан, Ливан, Нигерия, Египет, Етиопия и Чад. За всеки приет по схемата, която е доброволна, Европейската комисия ще плати на правителството по 10 000 евро.

Общо 16 от 28-те държави членки са направили заявки за прием на общо 34 400 бежанци. Сред тях не са страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Унгария и Словакия, които от самото начало се противопоставят на приема на мигранти. Срещу първите три Европейската комисия дори води наказателна процедура за отказ от прилагане на европейските решения.

България пое ангажимент да приеме 50 сирийски бежанци и по предходната схема на ЕС от 2015 г, но не е изпълнила ангажимента си, става ясно от справка, разпространена от Европейската комисия.

Според комисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос заселването на бежанци от лагерите в ЕС е “единственият начин да се отворят легални канали за миграция”. За разлика от квотите, то работи, добави комисарят, отчитайки, че по предишната схема, предназначена за сирийските бежанци, както и чрез сделката с Турция, в Европа вече са презаселени 25 700 души.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във