Банкеръ Daily

"Трансперънси Интернешънъл":

България е на първите места в ЕС по изнудване за подкуп

Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато разчитането на лични връзки се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

Пандемията е увеличила усещането за корупция в целия Европейския съюз.Част от европейците смятат, че кризата е била управлявана по  непрозрачен начин от властите, а често и за лична изгода. България е на първите места в блока по усещане за корупция,  показва изследване на международната организация "Трансперънси Интернешънъл" в годишния им доклад.

Независимо дали става въпрос за  държавна корупция и безнаказаност за неправомерни действия или за използване на лични връзки при достъп до обществени услуги, резултатите са изключително тревожни и изискват незабавни и координирани действия срещу нарастващия проблем, казват от международната организация. Авторите на доклада "Глобален барометър на корупцията - ЕС" заявяват, че разкритията са много сериозни с оглед на подготовката на общността да отдели милиарди евро за постпандемично възстановяване.

Над 400 000 жители на 27 страни членки на ЕС са отговорили на въпроси от анкетата за целите на изследването, наречено Европейски корупционен барометър, реализирано между октомври и декември миналата година. Здравните грижи са били особено засегнати от корупцията. Въпреки че едва 6 процента от анкетираните, казват, че са платили подкуп, за да получат достъп до такива грижи, 29 процента от анкетираните признават, че разчитат на лични връзки, за да получат привилегирован достъп до тях.

Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато разчитането на лични връзки се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%). Освен това 17% от българите признават, че те самите или някои от близките им са били изнудвани в обществена институция да дадат подкуп. 

"В ЕС само четирима от около 10 души мислят, че тяхното правителство е управлявало пандемията по един прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания 60 или над 60 процента от анкетираните мислят, че няма прозрачност в управлението на пандемичната криза от техните правителства", показват резултатите от изследването.

По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са уверени, че това е огромен проблем. 

В изследването си Трансперънси интернешънъл призовава правителствата на страните членки на ЕС да удвоят усилията, за да гарантират справедливо и равнопоставено излизане от настоящата пандемия. Унгария и Полша пък са упреквани, че са страни, използващи здравната криза като претекст, за да подкопават демокрацията чрез нови разпоредби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във