Банкеръ Daily

Свят

България е на 28-о място в световния индекс на мира

Исландия е най-мирната страна

България се изкачи до 28-о място от 163 страни в Световния индекс на мира, показва провежданото всяка година изследване. В индекса за миналата година страната ни заемаше 29-о място.

Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 година. Тя е следвана от Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания, които също заемаха високи позиции и миналата година. Няма промени и на дъното на класацията - най-малко мирната страна е Сирия, следвана от Афганистан на 162-о място, Ирак и Южен Судан. Йемен заема 159-ото място.

Общо 93 страни са подобрили позициите си в индекса на мира спрямо миналата година, а 68 са ги влошили. Като цяло динамиката е положителна, но все още е рано да се говори за устойчива тенденция за укрепване на мира, предупреждават авторите на изследването.

Австрия, Дания, Финландия, Швеция и Белгия са влошили позициите си заради засилването на популистките партии, но остават сред челните 20. Полша е паднала с 11 места, заемайки 33 място, поради обществените протести и политическото напрежение. С 11 места се е влошила и позицията на САЩ, които останаха на 114-о място. Русия заема 151-о място, запазвайки позицията си от миналата година.

Световният индекс на мира се изготвя от Института за икономика и мир в Сидни въз основа на 23 показателя, включително случаи на свързани с насилие престъпления, равнище на милитаризация, внос на оръжие, брой на бежанците и брой на загиналите при вътрешни конфликти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във