Банкеръ Daily

Свят

"Булгаргаз" купи втечнен газ на терминала в Ревитуса

С цел осигуряване непрекъснатостта и сигурността на доставките на природен газ, "Булгаргаз" ЕАД закупи количества втечнен природен газ (LNG) на терминала в Ревитуса и осигури слот за регазификацията и съхранението им за определен срок, съобразен с възможностите на приемния терминал. Това съобщиха от обществения доставчик.

Предвид необходимостта от равномерно приемане на количествата през септември 2022 г., "Булгаргаз" ЕАД отправи запитване към регистрираните и активни търговци на ВТТ Гърция за извършване на "суап" сделка, чрез която "Булгаргаз" ЕАД ще продаде на ВТТ Гърция количествата в периода, в който разполага с капацитет за регазификация и съхранение, след което ще изкупи обратно същите количества при условия за равномерна месечна доставка в периода от 07:00 часа на 01.09.2022г. до 07:00 часа на 26.09.2022г.

Крайният срок за представяне на оферта е "15.08.2022 г., 14:00 часа, местно време, България", се посочва още в съобщението.

По-рано през деня служебният министър на енергетиката Росен Христов каза пред журналисти, че за септември вече са осигурени нужните количества газ. "Беше обявен търг, който приключи успешно за недостатъчните количества за септември. Цената е доста добра", изтъкна служебният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във