Банкеръ Daily

Свят

Букурещ: Франс Тимерманс третира Румъния като колония

Представител на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) заяви, че заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс третира Румъния като "своя колония", пише днес вестник "Гъндул".

Илан Лауфер нападна вчера Тимерманс, след като представителят на ЕК предупреди румънското правителство да не създава безнаказаност за осъдени за корупция. Тимерманс призова правителството да се върне на пътя на усилията за борба с корупцията и напомни, че ако Букурещ не зачита независимостта на съдебната система, ЕК ще бъде принудена да предприеме решителни действия в рамките на правомощията, с които разполага.

"Г-н Тимерманс, Румъния не е ваша колония. Вашата социалдемократическа партия спечели на последните европейски избори две места в Европейския парламент с общ брой на избирателите, който е е сравним с получения от СДП на последните местни избори в района на Букурещ и окръг Илфов. На практика имате много, много малка партия! Съжалявам, че от позицията, която заемате, третирате Румъния като колония, с натиск и заплахи, а след това ни давате уроци за правовата държава. Изглежда сте в предизборна кампания, г-н Тимерманс!", написа Илан Лауфер във Фейсбук.

Лауфер бе предложен за министър на регионалното развитие при правителствени промени в края на миналата година, но президентът Клаус Йоханис отказа да го назначи. В периода юни 2017 г. - януари 2018 г. той бе министър за бизнес средите, търговията и предприемачеството. Когато президентът Йоханис, който е етнически германец, отхвърли номинацията му, Лауфер направи намеци за антисемитизъм и нацизъм. Илан Лауфер е с еврейски произход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във