Банкеръ Daily

Свят

Букурещ е една чудесна уикенд дестинация

Изглед от централната част на Букурещ, която се пресича от река Дъмбовица

На 24 януари 1862 г. Влахия и Молдавия се обединяват и създават държавата Румъния, а Букурещ е избран за столица на новата държава.

Букурѐщ (Bucureșt) е и най-големият град и основният културен, промишлен и финансов център на страната. Населението му надхвърля 1 880 000 души.

Градът се намира в югоизточната част на страната и е разположен на бреговете на река Дъмбовица и на по-малко от 70 км северно от Дунав.

Най-ранните сведения за Букурещ се отнасят към 1459 година, когато крепостта е една от резиденциите на влашкия владетел Влад III Дракула, наричан още Цепеш (на румънски: tepes - "кол") - владетел на Влашко през годините 1448, 1456-1462 и 1476-а.

Произходът на името на града е неясен. Легендата го свързва с неговия основател Букур, според различни варианти княз, престъпник, рибар, овчар или ловец. Според нея Букур се изгубил в гъста мъгла и след като се помолил на Господ, мъглата се вдигнала по чудо. В знак на признателност той построил малък параклис, около който впоследствие се заселили хора и така се родил днешният град Букурещ.

Османският пътешественик от XVII век Евлия Челеби приписва името на града на някой си Абу Кариш от арабския клан Бани Курейш. През 1781 година Франц Зулцер извежда етимологията от румънската дума bucurie ("радост"), която от своя страна вероятно има дакийски произход. Други автори от XIX век го свързват с bukovie ("букова гора").

През 18 век, с утвърждаването на управлението на фанариотите (знатни гръкоезични християни в османската столица Цариград), Букурещ става безспорна столица на Влашко. Градът на няколко пъти е завземан от хабсбургски (1716, 1737 г.) и руски (1769, 1771, 1806, 1828 г.) войски.

Столицата на Румъния е наричана "Малкия Париж" както заради известната прилика с френската столица (с характерната архитектура в града от 19 век, протичащата река, Триумфалната арка), така и поради стремеж да се подчертае европейското в Букурещ.

Покровител на града е свети Димитър Басарбовски, роден в българското село Басарбово, което се намира на около 7 км южно от град Русе, в долината на река Русенски Лом. На около 1 км източно от днешното село във висок скален масив над реката са изсечени помещенията на манастира "Св. Димитър". Мощите на свети Димитър Басарбовски се намират в патриаршеската църква в центъра на Букурещ.

В Букурещ се намира втората по големина (след Пентагонa в САЩ) административна сграда в света - Палата на парламента на Румъния, наричан още Дом на народа (Casa Poporului) преди демократичните промени в страната. Тя е с внушителни размери: 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни нива и 8 подземни (четири от които са използваеми, останалите в различна степен на изграждане). Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала е с площ от 2200 кв. м и е висока 16 метра. В сградата има 1100 помещения.

Строителството й започва през 1984 година. В началото сградата е наричана Дом на републиката и е отражение на мегаломанското мислене на румънския диктатор Николае Чаушеску. Направена е по проект на румънски архитекти (участие са взели около 700 архитекти), а при строителството са използвани изключително румънски материали – дърво, мрамор, дялани камъни и други. Строежът е погълнал неимоверно количество пари (по съвсем приблизителни оценки 3.3 млрд. щ.долара), които са буквално изгладувани от обикновените румънци. В строежа на сградата пък са участвали над 20 000 работници.

Именно по тази причина след демократичните промени през 1989 г. в страната се появяват напълно сериозни предложения сградата да бъде срината със земята. Надделява практицизмът и тъй като изпълнението на проекта е в твърде напреднала фаза, държавното ръководство на Румъния решава да запази и довърши построеното.

Тъй като сградата има огромен брой зали, заседателни салони, кабинети и др., често се използва за провеждането на международни мероприятия. Част от нея е отворена за туристи, като има гидове, изнасящи беседи на по-разпространените езици, включително и на български.

През 1999 г. "Кралят на поп музиката" - Майкъл Джексън, изнася концерт от тераса на Палата на парламента. Куриозът в случая е, че се обръща към румънските си почитатели с думите: "Здравей, Будапеща!".

Много са българите, свързали живота и дейността си с Букурещ - революционери (Г.С.Раковски, Христо Ботев и др.), предприемачи (Евлоги Георгиев), писатели (Йордан Йовков) и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във